Z wizytą u pusztańskich pasterzy – Węgry wycieczka dla grup, impreza integracyjna, incentive)

Numer oferty:
295/2016
Trasa przejazdu
Tokaj (Węgry), Eger (Węgry), Mezőkövesd (Węgry),
Transport
Autokar
Profil wyjazdu
Wyjazd biznesowo - motywacyjny, Weekend
Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie
Hotel
Świadczenia
Impreza organizowana na zamówienie. Cena wyjazdu kalkulowana jest indywidualnie dla każdej grupy. Istnieje możliwość zorganizowania wyjazdu przy mniejszych lub większych grupa w różnym czasie. Wyjazd możemy zorganizować z każdej miejscowości. Cena wyjazdu uzależniona jest od liczby osób oraz zamówionych świadczeń. Program dostosowujemy do indywidualnych potrzeb i wymagań klientów. Proponujemy zakwaterowanie w hotelach 3***/4****/5***** gwiazdkowych. Istnieje możliwość rezerwacji sai konferencyjnych i organizacja szkoleń lub spotkań firmowych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

OPIS:

 

DZIEŃ 1:
Zbiórka uczestników wycieczki. Odjazd autokaru w kierunku Węgier przez Słowację. Przyjazd do DOLINY SZALAYKA na pieczenie pstrąga. Przejazd kolejką do stacji końcowej na polanie Gloriett, gdzie goście zostaną przywitani palinką – węgierską wódką. Po przywitaniu krótka nauka pieczenia pstrągów na świeżym powietrzu, następnie goście dostają pstrągi i słoninę na kijku i sami je sobie smażą, do pstrąga dostajemy sałatkę i pieczywo a na deser owoce.
W czasie smażenia pijemy wino z okolicznych winnic. Program kończy się spacerem przez przepiękną dolinę podziwiając po drodze wodospad, budynek muzeum leśnictwa, źródło skalne i hodowlę pstrągów). Przejazd do EGERU. Krótki spacer po zabytkowym centrum miasta. Najokazalsze budynki w Egerze pochodzą z okresu baroku i czasów tureckich. Eger i okolice słyną z uprawy winnej latorośli i produkcji wina. Z uprawianych dziś gatunków produkuje się szeroką skalę białych i czerwonych win wytrawnych i półsłodkich, a przede wszystkim słynną Byczą Krew (Egri Bikaver). Niezmiernie ważną rolę w przechowywaniu wina spełniają piwnice wykute w wulkanicznych skałach, które ciągną się kilometrami pod miastem i w jego okolicach, zakwaterowanie, kolacja z degustacją lokalnego wina. Wieczorem kolacja czardzie w Dolinie Pięknej Pani z degustacją słynnych lokalnych win przy porywającej muzyce cygańskiej. Przejazd do hotelu. Nocleg. 

DZIEŃ 2:
Po śniadaniu przejazd do PARKU NARODOWEGO HORTOBAGY – jednego z największych trawiastych stepów w Europie. W trakcie jazdy będziemy mijać ogromne budynki kryte strzechą o oryginalnych, tradycyjnych kształtach. Będziemy mieć okazję zobaczyć stada zwierząt w ich naturalnych warunkach życia – galopujące noniusy, szare bydło, owce racka pilnowane przez owczarki puli, tłoczące się mangalice czy zażywające kąpieli błotnych bawoły domowe. Przy każdej nadarzającej się okazji wozy zatrzymają się, umożliwiając bezpośredni kontakt ze zwierzętami oraz wykonanie naprawdę atrakcyjnych zdjęć. Niewątpliwą atrakcją każdej wycieczki jest specjalny pokaz przygotowany przez csikósy, czyli pusztańskich pasterzy.
Ubrani w stroje ludowe mężczyźni prezentują zebranym tradycyjne formy powożenia wozami ciągniętymi przez osły i szare byki, przy czym chętni mogą spróbować własnych sił w kierowaniu tymi dość niezwykłymi już w czasach współczesnych pojazdami. Zobaczyć można również popis jeźdźców dosiadających koni rasy nónius, ukazujących niezwykłe umiejętności swoje i swoich rumaków w specjalnie przygotowanym show. Jego punktem kulminacyjnym jest „poczta węgierska”, czyli pokaz powożenia zaprzęgiem konnym złożonym z pięciu zwierząt. Jego niezwykłość polega na tym, że woźnica nie tyle siedzi w wozie, co… stoi na grzbietach tylnej dwójki koni, podążających za kierowaną przez niego przednią trójką. Jest to naprawdę niesamowity pokaz równowagi i umiejętności jeździeckich, jakie posiadły tylko nieliczne osoby na świecie. Szczególne wrażenie robi moment, gdy konie przyspieszają kroku w galopie i z rozwianymi grzywami wśród parsknięć zataczają ogromne koła wokół obserwującej je grupy turystów. Puszta to jedyne na Węgrzech miejsce umożliwiające obserwację fatamorgany. Wyprawa po puszcie zawsze stanowi niezapomniane przeżycie i wielką atrakcję. Na zakończenie naszego pobytu w puszcie wizyta w 300-letniej Czardzie Hortobagy, w której można zjeść smaczne węgierskie dania (np. słynną zupę rybną – halászlé, czy gulaszową), przy akompaniamencie „madziarskiej” kapeli z degustacją lokalnego wina. Powrót do hotelu. Nocleg.

 

DZIEŃ 3:
Po śniadaniu przejazd do TOKAJU. Na północnych krańcach puszty, w miejscu, gdzie do Cisy wpada Bodrog, leży Tokaj, słynny na cały świat ze swego wina. Węgrzy śpiewają o nim nawet w swoim hymnie narodowym. Miasteczko ożywa podczas letnich miesięcy, gdy turyści zaglądają na degustację do piwnic Rakoczych. Tokaj dał swą nazwę miastu, winu i całemu regionowi, sięgającemu słowackiej granicy w Sátoraljaújhely, gdzie swoje przygody przeżywali znani z filmu CK dezerterzy. Spacer po malowniczym miasteczku. Obiad połączony z degustacją lokalnych win. Przyjazd do Polski w godzinach wieczornych.

 

BP ABA TOUR zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian do programu.

 

Biuro Podróży ABA TOUR zastrzega sobie, że w zależności od warunków atmosferycznych i godzin otwarcia zwiedzanych obiektów, zmianie może ulec kolejność zwiedzania.

 

Zapraszamy do kontaktu w sprawie oferty.

+48 606 561 257

biuro@columbiatravel.pl

Columbia Travel
ul. Wojska Polskiego 25
18-400 Łomża