Węgry 3 dni Budapeszt – Tokaj – Eger

Numer oferty:
298/2016
Trasa przejazdu
Tokaj (Węgry), Eger (Węgry), Budapeszt (Węgry),
Transport
Autokar
Profil wyjazdu
Pobyt wypoczynkowy, Wyjazd rodzinny, Wyjazd biznesowo - motywacyjny, Wycieczka objazdowa
Wyżywienie
śniadanie, Obiadokolacje, Wg programu
Wyposażenie
Basen, TV, Restauracja, sauna, bar
Świadczenia
Cena zawiera: Przejazd autokarem (WC, video, barek, klimatyzacja) , 2 noclegi hotel***/****, wyżywienie: 2 śniadania, 1 obiadokolacje, udział w Wieczorze Węgierski opieka pilota - przewodnika (cała trasa), ubezpieczenie NW/KL,bilety wstępu do zwiedzanych obiektów.

PROGRAM::

 

Dzień 1:
Wyjazd z Nowego Sącza stacja paliw BP godz,05:00, przejazd przez Słowację do Budapesztu. Zwiedzanie stolicy Węgier rozpoczniemy od Pesztu – nizinnej części stolicy, w programie: Bazylika św. Stefana, przepiękna XIX-wieczna budowla, spacer przez Plac Bohaterów z pomnikiem Millenium, który został wybudowany z okazji tysiąclecia państwa węgierskiego. Zobaczymy także Zamek Vajdahunyad – kompleks budowli – kopii naśladujących znane budowle z terytorium Węgier, przejedziemy najstarszą na kontynencie linią metra oraz zwiedzimy Operę budapeszteńską. Obiadokolacja w centrum miasta, czas wolny na deptaku Vaci. Na zakończenie dnia proponujemy objazd autokarem -Budapeszt nocą” – przepięknie oświetlone mosty na Dunaju oraz panorama ze wzgórza Gellert. Przejazd do hotelu w okolicy Budapesztu, zakwaterowanie w hotelu, nocleg. 

Dzień 2:
Śniadanie, przejazd do Egeru zwiedzanie miasta czas wolny około 2 godziny – możliwość bezpłatnego korzystania z hotelowych basenów, saun. Zwiedzanie Egeru:
– Plac Dobo, Bazylika, 40 metrowa wieża Minaret. spacer Doliną Pięknej Pani, zwiedzanie piwnic, degustacja wina, zakupy. Przejazd do jednej z restauracji Egerskich udział w wieczorze Węgierskim. Przejazd do hotelu nocleg.

 

Dzień 3:
śniadanie (szwedzki stół) przejazd do Tokaju zwiedzanie miasta, degustacja win Tokajskich w jednej z winnic udział w festiwalu win Tokajskich wyjazd w kierunku Polski, około godziny 23:00 – planowany powrót do Polski

 

CENA ZAWIERA::

 

•2 noclegi w Budapeszcie (Hotel***, pokoje 2 osobowe) i Mezőkövesd (Hotel****, pokoje 2 osobowe)
•2 śniadania
•1 obiadokolacja
•wieczór węgierski
•opieka pilota oraz przewodnika
•ubezpieczenie turystyczne (NNW 2500 Euro, KL 10000 Euro)
•transport autokarem, opłaty parkingów, autostrad
•wstępy do zwiedzanych obiektów 
CENA NIE ZAWIERA::

 

WINA DO KOLACJI

Godziny wyjazdów

Miasto Zbiórka Wyjazd na imprezę Dopłata
Kraków Regionalny Dworzec Autobusowy płyta górna 12.00 0 PLN
Limanowa Dworzec PKS 12.30
Mszana Dolna Dworzec PKS 13.30
Myślenice Dworzec PKS st. międzynarodowe 12.30 50 PLN
Nowy Sącz Bulwar Narwiku 12.00
Atrakcje:
Tokaj jest małym miasteczkiem z bogatą przeszłością historyczną, od pradawnych czasów ma tu miejsce uprawa winorośli i produkcja wina. Tokaj i jego okolice to sławny i uznany na całym świecie węgierski region winiarski, który od 2002 roku stanowi część Światowego Dziedzictwa UNESCO.

 

Miasto położone jest w regionie Północnych Węgier, u stóp charakterystycznej Łysej Góry (Kopasz-hegy). Widać ją już daleka wraz z uprawianymi na jej stokach winoroślami. O historii powstania góry i jej dalszych dziejach krążą różne powiedzenia, bajki i legendy. Jedna z nich brzmi następująco: Na górze tokajskiej w dawnych czasach żyły m.in. rusałki. Buchająca ogniem góra sprawiała im wiele kłopotów i zmartwień, a szczególnie zakochanym parom. Pewnego razu jeden z młodych wpadł do krateru. Zakochana w nim rusałka na próżno go szukała, w swym smutku zrosiła łzami całe zbocze góry. Łzy wsiąkły w glebę i winorośle. Od tego czasu wino tokajskie jest takie słodkie, a jego kolor przypomina kolor słońca.

 

Od zamierzchłych czasów wino uważane jest za napój o niezwykłych właściwościach: odnawia siły witalne, wygładza skórę, orzeźwia ciało i ducha człowieka.

 

Jakim czynnikom zawdzięczają swą wyśmienitość wina pochodzące z tego regionu? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta. Wulkaniczna gleba, ochrona jaką tworzy pasmo gór, południowe stoki, jesienna pogoda sprzyjająca specyficznemu dojrzewaniu owoców winogron, bliskość rzek Bodrog i Cisa (Tisza), winorośle szczepu Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Oremus, późne winobranie przypadające na koniec października, pieczołowite traktowanie win, używanie beczek z Gönc i Szerednye oraz szlachetna pleśń pokrywająca piwnice – wszystko to razem odgrywa ważną rolę.

 

Do produkcji wytrawnego i słodkiego wina szamorodni, 3-6 puttonowego Tokaji Aszú, esencji aszú i nektaru tutejsi winiarze od stuleci stosują te same specjalne sposoby. Historia Podnóża Tokaju zawsze ściśle związana była z winem. Liczni węgierscy magnaci posiadali na tych terenach własne piwnice (Báthory, Bethlen, Rákóczi, Thököly). Najsłynniejsze spośród nich – piwnice rodziny Rákóczi w Tokaju i Sárospatak można zwiedzać do dziś dnia. Wyjątkową sławą i popularnością cieszyło się tokajskie wino też za granicą. Cromwell, car Piotr Wielki i caryca Katarzyna II byli zakochani w winie z Tokaju (Rosjanie ustawili nawet w tym regionie mniejsze strażnice, aby zapewnić stałe zaopatrzenie dla dworu). Lecznicze właściwości tokajskiego wina potwierdzili również lekarze Piusa I: regularne picie tego trunku przepisali papieżowi w celu zachowania zdrowia. W XVII wieku wino weszło na dwór króla Ludwika XIV, gdzie uzyskało tytuł -wina królów, króla win”.

 

Zapraszamy do kontaktu w sprawie oferty.

+48 606 561 257

biuro@columbiatravel.pl

Columbia Travel
ul. Wojska Polskiego 25
18-400 Łomża