Smak litewskich trunków – Litwa wycieczka dla grup, wyjazd integracyjny, incentive, spotkania

Numer oferty:
200/2016
Trasa przejazdu
Troki (Litwa), Kowno (Litwa), Wilno (Litwa),
Państwo
Litwa
Transport
Autokar, Samolot, Pociąg
Profil wyjazdu
Oferta objazdowa, Wyjazd biznesowo - motywacyjny, Inny, Weekend
Wyżywienie
śniadanie, Obiadokolacje
Zakwaterowanie
Hotel
Świadczenia
Impreza organizowana na zamówienie. Cena wyjazdu kalkulowana jest indywidualnie dla każdej grupy. Istnieje możliwość zorganizowania wyjazdu przy mniejszych lub większych grupa w różnym czasie. Wyjazd możemy zorganizować z każdej miejscowości. Cena wyjazdu uzależniona jest od liczby osób oraz zamówionych świadczeń. Program dostosowujemy do indywidualnych potrzeb i wymagań klientów. Proponujemy zakwaterowanie w hotelach 3***/4****/5***** gwiazdkowych. Istnieje możliwość rezerwacji sai konferencyjnych i organizacja szkoleń lub spotkań firmowych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Naszą propozycję kierujemy do osób pragnących połączyć zwiedzanie wspaniałych zabytków Litwy wraz z kosztowaniem przysmaków kuchni litewskiej oraz jej mocnych trunków. Litwa od wieków słynie z warzonego tu piwa, z miodów pitnych, wina owocowego. A kto by odmówił skosztowania zakąsek do piwa? Smażonego chleba z czosnkiem, grochu ze skwarkami i wielu innych smakołyków? W smaku i aromacie tamtejszych trunków odnaleźć bowiem można wszystko, co jest najcenniejsze w tym kraju – krystalicznie czystą wodę, aromat litewskich puszcz, zapach rosnących w ich cieniu ziół i wreszcie prawdziwy skarb – bursztynowozłoty miód. Podstawą tradycyjnej kuchni litewskiej są dania ziemniaczane: przeróżne placki, babka, kiszka, no i oczywiście cepeliny, które najczęściej pojawiają sią na stołach litewskich w niedzielę, gdyż jest to danie smakowite, ale też bardzo czasochłonne.
Zasługują na uwagę również potrawy z grzybów, które są ważnym elementem kuchni litewskiej. Z pewnością warto spróbować, jak smakują pyszne zupy grzybowe z borowików.

 

Polecamy posmakować Litwy

 

DZIEŃ 1:
Przyjazd (przylot) do WILNA – zwiedzanie stolicy Litwy (Ostra Brama /obraz NMP, cerkiew Šw.Ducha, klasztor Bazylianów, kościół Šw. Kazimierza, plac Ratuszowy, kościół Polski – kościół Šw. Ducha, kościół Šw. Trójcy z obrazem Kazimierowskiego ,,Jezus Miłosierny”, Uniwersytet Wileński, katedra Šw.Stanisława z kaplicą patrona Litwy – Sw.Kazimierza, muzeum Mickiewicza, kościół Šw.Anny i Bernardynów).

 

Wieczorem degustacja najlepszych gatunków litewskiego piwa wraz z dodatkami: wędzone uszka wieprzowe, sery, chlebek z czosnkiem i serem, skrzydełka kurczaka, ryby… Zabawa z muzyką na żywo. Nocleg w hotelu.

 

DZIEŃ 2:
Śniadanie w hotelu.

 

Wersja 1:Wyjazd do napoi alkoholowych (wina, likiery, wódki, brendy). Wytwórnia wina proponuje program “ Szlakiem trunków litewskich“. To możliwość odsłonięcia rąbka tajemnicy największej spółki w krajach bałtyckich, zapoznania się z zasadami produkcji. W programie degustacja różnych napoi produkowanych przez spółkę. Pracownicy zapoznają zwiedzających z właściwościami smaku i aromatu napojów, kulturą degustacji. Następnie będziemy podróżować wąskotorówką. W jednym z wagonów pociągu działa restauracja firmowa, w której turyści mają możliwość degustowania wyrobów spółki, jednocześnie oglądając przepiękne krajobrazy Litwy. Wąskotorówka, w której jest ta restauracja, jest jednym z niewielu czynnych zabytków inżynierii litewskiej. To najdłuższa wąska kolej w Europie. W godzinach popołudniowych przejazd do KOWNA. Zwiedzanie Starówki kowieńskiej: zamku, kościoła św.Jerzego, seminarium duchownego, Placu Ratuszowego, domu, w którym mieszkał Mickiewicz, koscioła Witolda, katedry kowieńskiej.

 

Wersja 2:
Śniadanie w hotelu. Przejazd do BIRŻAI. Wycieczkę rozpoczniemy po mieście w twierdzy Radziwiłłów wybudowanej w XVII wieku. Tu można zobaczyć wszystkie urządzenia używane do produkcji piwa. Przewodnik opowie o wszystkich subtelnościach tego procesu, miejscowy zespół folklorystyczny -Siaudela“ zaśpiewa piosenki o piwie, zagra na fujarkach i razem z gośćmi potańczy. Jest to wspaniała możliwość spróbowania piwa birżajskiego, domowego chleba i sera. Przy okazji można się nauczyć birżajskiego hymnu piwa. Na życzenie degustację można kontynuować we współczesnym browarze, gdzie zapoznać się można z nowoczesną technologią produkcji piwa. W godzinach popołudniowych przejazd do KOWNA. Zwiedzanie Starówki kowieńskiej: zamku, kościoła św.Jerzego, seminarium duchownego, Placu Ratuszowego, domu, w którym mieszkał Mickiewicz, koscioła Witolda, katedry kowieńskiej. Zwiedzanie klasztoru kamedułów w POŻAJŚCIU nad sztucznym morzem Kowieńskim.

 

Kolacja w jednej z największych restauracji Litwy nad Morzem Kowieńskim: z cepelinami, blinami, oryginalnymi przysmakami do piwa, Suktinis i Samane. Późny powrót do Wilna. Nocleg w hotelu.

 

DZIEŃ 3:
Śniadanie w hotelu. Dalszy ciąg zwiedzania WILNA (kościół Šw. Piotra i Pawła na Antokolu, cmentarz Rossa, góra Trzech Krzyży, Ponary- miejsce stracenia wielu tysięcy obywateli II Rzeczpospolitej w latach II Wojny Šwiatowej). Przejazd do TROK. Obiad (w menu słynne dania karaimskie /kibiny z rosołkiem/). Po obiedzie spacer po Trokach – drewniane miasteczko, zamieszkane przez jeden z najmniejszych narodów europejskich – Karaimów; wspaniały zamek wielkich książąt na jeziornej wyspie i wspaniała przyroda Pojezierza Trockiego, po którym można żeglować i pływać łodziami (zwiedzanie świątyni karaimskiej – kinessy oraz zamku Książąt na wyspie). Nocleg w hotelu.

 

DZIEŃ 4:
Po śniadaniu wyjazd (wylot) z Wilna.

 

Oto nasze dodatkowe propozycje najczęściej wybierane przez naszych klientów:

 

Show Cepelinów
Kucharze zademonstrują sposoby przygotowywania tradycyjnej potrawy litewskiej – cepelinów. Będzie można też spróbować samodzielnie je przygotować, a następnie skosztować

 

Degustacja litewskich nalewek
Goście zapoznają się z podstawowymi litewskimi nalewkami. Przedstawimy Państwu nalewki 4 gatunków. Na początku podawana jest nalewka -Trejos devynerios“ (trzy dziewiątki), która wspomaga trawienie, dlatego jest podawana zawsze na początku uczty. Czekając na danie gorące będzie podawana nalewka -Palanga“ i -Dainava“, a do deseru proponujemy spróbować -Krupniko“, która jak najbardziej do tego się nadaje

 

Pobyt w państwie totalitarnym
Przeniesiemy się w przeszłość i staniemy się na dwie godziny obywatelem państwa totalitarnego.Na uczestników dramatu przeżycia czekają strażnicy z psami. Po pożegnaniu z rzeczami osobistymi, pieniędzmi, aparatem fotograficznym i komórką, ubrany w szary sowiecki waciak, na dwie godziny zanurzysz się w życie w republice sowieckiej, życie pełne napięcia i społecznych dziwactw. Będziesz prowadzony korytarzami żelbetonowego labiryntu na głębokości 5 metrów, obejrzysz dawne programy telewizyjne i sklepy, będziesz przesłuchiwany w gabinecie KGB, nauczysz się hymnu ZSRR, przyzwyczaisz się do maski gazowej i opanujesz sztukę składania kałasznikowa. Będziesz tańczyć do ówczesnej muzyki i sam przygotujesz sobie ówczesny, sowiecki obiad. Obóz przeżycia nie powstał po to, by szargać nerwy. Powstał, by przypominać jak było, by pokazywać młodemu pokoleniu, turystom z zagranicy i nam wszystkim, jak ogromnego kroku dokonała i jak daleko zaszła w ciągu 17 lat niepodległości Litwa i jej mieszkańcy. Obóz istnieje po to, byśmy mogli uczyć się na błędach przeszłości i zrozumieć, kim jesteśmy i dlaczego. Po niezwykłych przeżyciach czeka na nas, podawany na autentycznych naczyniach z owych czasów popijając winem musującym lub wódką, śpiewając nostalgiczne pieśni radzieckie).

 

Wypiekanie chleba
Dla uczestników wyprawy jest to swoista wycieczka w przeszłość. Znany ciemny chleb litewski wyróżnia się zapachem oraz lekko kwaśnawym smakiem. Dodawane ziarna kminu dodają mu szczególnego smaku. Uczestnicy będą mieli możliwość samodzielnie upiec chleb, obserwować, w jaki sposób kiedyś gospodynie robiły ciasto. Będą nam towarzyszyć przewodnicy, którzy opowiadzą wiele historii dotyczących chleba litewskiego. Degustacja odbywa się w prawdziwej wiejskiej izbie. Otoczenie jest takie, jak w chłopskiej chacie: okna bez zasłon, w kącie na półce stoi krzyż, leży modlitewnik oraz chleb św. Agaty. Nie ma elektrycznego oświetlenia, tylko pali się stara lampa. Wszyscy sasiądą na drewnianych ławach przy długim wiejskim stole.
Oprócz chleba, od dawnych czasów popularny na litewskim stole był ser. Udamy się do stolicy sera litewskiego, gdzie w XVIII-wieczny dworze odbędzie się prezentacja. Fachowcy opowiedzą Państwu, w jaki sposób kiedyś i ówcześnie jest kwaszone mleko, wykorzystywane do produkcji serów. uzyskamy także wiele informacji o produkcji innych produktów mlecznych – np.: w jaki sposób kiedyś ubijano masło. Akcent kładzie się na nauczanie poprzez zabawę oraz degustacje. Ta wyprawa zaciekawi każdego, kto nie mieszkał na wsi i niewiele wie o produkcji mlecznych produktów.

 

Bliny
Bliny to danie bardzo często i chętnie spożywane przez Litwinów. Niektórzy naukowcy zaznaczają, że bliny były także spożywane przy obrzędach pogańskich. Na szlaku -blinów”zapoznmy się z historią Litwy, rolnictwa a także z symboliką pogańską.To świetna zabawa, podczas której można degustować wiele rodzajów blin.

 

Bojarska uczta.
Uczta bojarska to niezwykła impreza, dzięki której możecie Państwo uczestniczyć w barwnym i pełnym przepychu życiu litewskiego szlachcica. Będzie to niepowtarzalna okazja, by poznać szlacheckie tradycje i obyczajowość, oraz spędzić wieczór w towarzystwie potomków szlacheckich rodzin. Usłużni lokaje, bogate stroje i dźwięki menueta – stworzą prawdziwie świąteczną atmosferę. Spróbujesz potraw ze szlacheckiej kuchni, np. prosiaka pieczonego zgodnie ze starą recepturą, będziesz mógł degustować miód i inne aromatyczne trunki. Wspaniałe otoczenie sali balowej, muzyka na żywo i dobrane towarzystwo pozwolą zapomnieć o wszystkich troskach i oddać się przyjemnościom uczty szlacheckiej.

 

Wieczór Litewski
Dla wszystkich spragnionych prawdziwej rozrywki, doskonałego nastroju i niezapomnianych wrażeń proponujemy wzięcie udziału w „Wieczorze litewskim”. W trakcie wieczoru zagra litewska kapela ludowa składająca się ze śpiewaków i tancerzy. Przedstawią Państwu program składający się z litewskich pieśni i tańców ludowych. Odbędzie się także pokaz instrumentów ludowych. Będzie Państwo zapraszani do wspólnego śpiewu, tańca i do udziału w różnych grach orazi zabawach. Kucharze zademonstrują sposoby przygotowywania tradycyjnej potrawy litewskiej – cepelinów, będzie można też spróbować samodzielnie je przygotować, a następnie skosztować. Goście będą częstowani specjalną -herbatą z kurnej chaty”, która, jak mówi litewska tradycja, ma mieć właściwości lecznicze.

 

Wieczór karaimski
Karaimi, którzy zostali sprowadzeni na Litwę za panowania księcia Witolda zachowali do naszych czasów odrębność swych obyczajów i tradycji. W Trokach oprócz pięknych krajobrazów oraz malowniczego zamku, będziemy mieć okazję skosztować kibinów (tradycyjne karaimskie danie) oraz wiele innych dań. Proponujemy Państwu wieczór, w czasie którego smakując rozpływające się w ustach małe cudeńka, usłyszycie Państwo tajemnice, związane z tradycjami kuchni narodu uprzywilejowanego w Trokach, warunki historyczne w tym mieście, legendy i podania, opowiadające o jedności Karaimów i tradycjach przekazywanych z pokolenia w pokolenie. Oryginalna potrawa karaimska to istne niebo w gębie! Degustacje będzie można połączyć z rejsem po jeziorze.

 

Litewskie tradycje zielarskie
Od bardzo dawna na Litwie istnieją tradycje zielarskie. Już w XVII wieku w Wilnie były sklepiki, w których były sprzedawane różnego rodzaju mieszanki ziołowe. W trakcie naszej podróży będziecie Państwo mogli zwiedzić fabrykę ziół leczniczych, degustować wiele rodzajów herbat ziołowych. Do dzisiaj wykorzystuje się wiele tradycyjnych technologii suszenia ziół.

 

Karaimska egzotyka
Zarówno sposób życia narodu, jego historia i etnogeneza znajdują swoje odbicie w sposobie przygotowywania potraw. Bardzo interesująca jest kuchnia karaimska. Nie sposób nie wejść do oryginalnej restauracji karaimskiej zachęcającej wyszukanymi zapachami. Proponujemy wieczór, w czasie ktorego smakując rozpływające się w ustach małe cudeńka, usłyszycie Państwo tajemnice, związane z tradycjami kuchni narodu uprzywilijowanego w Trokach, warunki historyczne w tym mieście, legendy i podania, opowiadające o jedności Karaimów i tradycjach przekazywanych z pokolenia w pokolenie. Oryginalna potrawa karaimska to istne niebo w gębie! Degustacje można połączyć z rejsem po jeziorze.

 

Narty przez cały rok
Przejazd do parku w którym znajduje się całoroczny stok narciarski. Na obszarze o powierzchni 8 hektarów, w otoczeniu sosen, mieści wszystko, czego szukają najbardziej wybredni znawcy rozrywek, relaksu oraz nowości: nawet w najgorętszy dzień oferujemy śnieg, lód oraz urzekającą szybkość, pędząc z wysokich gór.
W tym samym czasie w jednym miejscu około 1000 gości może cieszyć się wszystkimi możliwymi atrakcjami zimowymi: jeździć na nartach, sankach, szaleć na deskach snowboardowych, a w chwilach relaksu zażywać masażu oraz popijać aromatyczną herbatę, wieczorami bawić się w śniegowej restauracji.
Kryta trasa: szerokość 50 m, długość – ponad 460 m.
Trasa dla początkujących: szerokość 70 m, długość – ponad 150 m.
Trasa pod otwartym niebem: szerokość 40 m, długość – ponad 640 m.
Ogólna długość tras – ponad 1 100 m. Różnica wysokości trasy – 66 m, nachylenie – do 25 %.

 

Niniejsza propozycja ma charakter informacyjny i nie stanowi oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego

————————————————————————————————
Litwa wycieczka dla grup , Litwa wyjazd integracyjny , Wilno wycieczka , Wilno konferencje , Wilno zwiedzanie , Wilno wycieczki dla grup, Wilno imprezy integracyjne , Wilno wycieczki dla grup , Wilno spotkania firmowe

 

Zapraszamy do kontaktu w sprawie oferty.

+48 606 561 257

biuro@columbiatravel.pl

Columbia Travel
ul. Wojska Polskiego 25
18-400 Łomża