Smaki i aromaty Turcji – wycieczka 7 dni

Numer oferty:
251/2016
Państwo
Turcja
Transport
Autokar
Profil wyjazdu
Pobyt wypoczynkowy, Oferta objazdowa
Wyżywienie
śniadanie, Obiadokolacje
Zakwaterowanie
Hotel
Świadczenia
Cena zawiera :Zakwaterowanie: 6 noclegów w hotelach ***; 3 noclegi w Istambule, 1 nocleg w Bursie, 2 noclegi w okolicy cieśniny Dardanele. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami, w większości hoteli TV i balkony. Wyżywienie: 6 śniadań w formie bufetu i 6 kolacji (4 kolacje w hotelu, 1 kolacja w restauracji rybnej na Kumkapi i 1 kolacja w restauracji w Bursie). Tradycyjne tureckie ciasto baklawa z kawą w klimatycznej kawiarni w Stambule. Transport: Autokar z klimatyzacją, toaletą, video, barkiem. Ubezpieczenie:Signal Iduna S.A. Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota. Cena nie zawira: *obowiązkowej dopłaty za nocleg tranzytowy i śniadanie na terenie Serbii - ok. 20 EUR, kosztu wizy tureckiej i pośrednictwa wizowego - ok. 85 zł, kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, przejazdy komunikacją miejską w Istambule) - orientacyjny koszt: ok. 110 EUR, pozostałych, nie ujętych w świadczeniach posiłków proponowanych podczas zwiedzania 30-80 EUR, programu fakultatywnego: rejs statkiem po Bosforze ok. 20 EUR, dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy. Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.

PROGRAM :

 

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację, Węgry, Serbię. Po drodze planowane są krótkie postoje i przerwy na posiłek (Słowacja, Węgry, Turcja – koszt posiłku ok. 5-10 EUR). Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Belgradu, nocleg tranzytowy*.2 dzień:
Po wczesnym śniadaniu kontynuacja przejazdu do Turcji przez Serbię i Bułgarię. Przekroczenie granicy tureckiej w Edirne. Krótki postój na wymianę waluty. Następnie przejazd do Istambułu, zakwaterowanie w hotelu w historycznej części miasta i pierwsze spotkanie z turecką kuchnią, podczas późnej kolacji. Nocleg.

 

3 dzień:
Dzień rozpoczniemy od tureckiego śniadania, na które zwykle składa się świeży chleb oraz owcze sery: biały i słony zwany Beyaz Peynir oraz żółty kasar. Do tego świeże warzywa oraz wspaniałe tureckie czarne i zielone oliwki, a także jajka, tureckie kiełbaski itp. Po śniadaniu ruszmy na zwiedzanie Istambułu: Błękitny Meczet – najwspanialszy przykład klasycznego okresu sztuki islamskiej, Pałac Sułtanów Topkapi – niegdyś polityczne centrum imperium osmańskiego, Hipodrom oraz tajemnicza cysterna Yerebatan Saray. Zobaczymy również Hagia Sofia – Kościół Mądrości Bożej – arcydzieło sztuki bizantyjskiej z VI w., a później jedną z najsłynniejszych muzułmańskich świątyń. Turcja otoczona morzami ma dostęp do wielu gatunków ryb, które bywają grillowanie, smażone, duszone, wędzone lub suszone. Zmęczeni zwiedzaniem udamy się do położonej niedaleko brzegu Morza Marmara dzielnicy Kumkapi, aby odwiedzić słynny targ rybny, na którym rybacy i handlarze sprzedają świeże ryby i owoce morza. Tam czeka nas kolacja w jednej z klimatycznych, rybnych restauracji, które otwarte przez cały rok, kuszą turystów cudownymi smakami, aromatami i kolorami. Spróbujemy typowych dla Turcji meze, czyli zakąsek ciepłych lub zimnych takich jak: gołąbki w liściach winogron, nadziewane i grillowane warzywa, pasty z warzyw i pikli. Będzie też okazja do degustacji tureckiego piwa i wódki anyżowej – raki. Podczas kolacji towarzyszyć nam będzie tradycyjna muzyka turecka, o charakterystycznym brzmieniu. Powrót do hotelu na nocleg.

 

4 dzień:
Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie kipiącego orientalnym przepychem Pałacu Dolmabahce, a następnie dla chętnych proponujemy na rejs statkiem po Bosforze. Obserwując przepiękną panoramę Zatoki Złotego Rogu spróbujemy tureckiej, świeżo parzonej herbaty lub kawy oraz znanego, tureckiego smakołyku – rahat lokum, słodkiej galaretki nadziewanej orzeszkami. Po rejsie czas na lunch. Zapraszamy na tureckie przysmaki sprzedawane z ulicznych, małych punktów gastronomicznych. Można wybrać oryginalny kebab – jeden z setek rodzajów serwowanych w Turcji. Kumpir – czyli upieczony ziemniak nadziewany masłem i różnego rodzaju dodatkami warzywno – mięsnymi, które kupujący dobiera samodzielnie, według swoich upodobań smakowych. Polecamy także lachmacun – zawijany cieniutki placek nadziewany masą z mielonego mięsa i siekanych warzyw i gozleme – małe pierożki nadziewane serem na słono. Dla ugaszenia pragnienie można spróbować ayranu – lekko słonego napoju na bazie jogurtu i wody, soku ze świeżo wyciskanych owoców: granatów lub cytrusów, herbaty tradycyjnej lub jabłkowej o niesamowitym aromacie pachnących owoców. Następnie czas wolny i możliwość zakupów na słynnych stambulskich bazarach: Egipskim oraz Wielkim. Bazar Egipski oferuje szeroki asortyment przypraw, bakalii i suszonych owoców. Dodatkową atrakcją jest możliwość próżniowego pakowania zakupionych towarów, co przedłuża ich trwałość, a jednocześnie znacząco zmniejsza objętość. Natomiast zwiedzanie Wielkiego Bazaru to nie lada wyczyn. Zajmuje bowiem ponad 30 tysięcy metrów kwadratowych, przypomina labirynt, a targowanie się jest absolutnie wskazane. Znajdziemy na nim dosłownie wszystko: pamiątki, przyprawy, słodycze, dywany, ciuchy, lampy, złoto, nawet antyki, po wierne kopie torebek światowych marek. Po zakupowych szaleństwa na bazarach powrót do hotelu na kolejną turecką kolację. Wieczorem wyjazd do azjatyckiej części miasta. Przejedziemy mostem nad Bosforem na wzgórze Camlice, z którego zobaczymy przepiękną panoramę rozświetlonego nocą miasta. Nocleg.

 

5 dzień:
Po śniadaniu wyjeżdżamy do Bursy, miejsca narodzin kolejnego specjału – kebaba zwanego: skender, czyli Aleksander. Odwiedzający Bursę smakosze nie będą zawiedzeni, ponieważ, oprócz wspomnianego powyżej kebaba, miasto słynie z kotlecików zwanych negöl oraz z kandyzowanych kasztanów i świeżych brzoskwiń. Nie omieszkamy zwiedzić najciekawszych zabytków miasta: Zielonego Meczetu – Yeşil Camii oraz najstarszej części miasta i murów warownych. Zawitamy także na tutejszy kryty bazar, który słynie z jedwabnych wyrobów. Wokół bazaru jest wiele straganów, na których również kwitnie handel – przyprawami, owocami, herbatą itd. Wieczorem kolacja w jednej z restauracji serwujących słynny kebab Iskender. Składa się on z jagnięcego mięsa, skrawanego z pionowego grilla i podawanego
na ciepłym chlebie z pysznym sosem na bazie pomidorów oraz jogurtu i ryżu. Nocleg w hotelu.

 

6 dzień:
Po śniadaniu przejazd w kierunku cieśniny Dardanele. Po drodze przerwa na lunch, w tradycyjnej tureckiej lokancie serwującej świeże, szybko przyrządzane posiłki. Można tu zamówić tzw. meze, wspominane już przystawki na zimno, które w tym rejonie są bardzo popularne i lubiane, a ich oferta jest niezwykle szeroka. Ponieważ Koran zabrania jedzenia wieprzowiny, dania mięsne ograniczają się do jagnięciny (kuzu) i wołowiny (dana), które prawie zawsze są grillowane na ruszcie albo przygotowane jako kebab. Do tego dochodzi jeszcze pieczony kurczak (kizarmis tavuk), a na wybrzeżu ryba (balik) pod wieloma postaciami. Po lunchu przejedziemy do legendarnej Troi, gdzie zobaczymy pozostałości ruin oraz replikę Konia Trojańskiego. Kontynuując przejazd przeprawimy się promem przez Cieśninę Dardanele, która stanowi naturalną granicę miedzy kontynentem azjatyckim i europejskim. Kolacja i nocleg w hotelu w okolicach Gelibolu.

 

7 dzień:
Po śniadaniu wyprawa na okoliczne bazary lub przydrożne stragany, na których można kupić oliwki, suszone bakłażany, świeże i kandyzowane owoce, nar – gęsty sok z granatów a także słynną turecką viagrę czyli różne rodzaje orzechów zalanych miodem z przyprawami, które są tutejszą słodką tajemnicą, sezonowe owoce: winogrona, brzoskwinie, najlepsze na świecie smyrneńskie figi, jabłka, morele, granaty, melony, czy arbuzy. Popołudnie wypełni nam wypoczynek nad morzem, kąpiele słoneczne i morskie, który urozmaici nam piknik na plaży. Weźmiemy przykład z Turków, którzy są ogromnymi entuzjastami rodzinnego piknikowania pod chmurką i którzy tą formę relaksu opanowali do perfekcji. Podczas pikniku skosztujemy typowych specjałów, które wcześniej zakupimy (każdy sam układa menu piknikowe). Mogą to być np. sery, orzechy, bakalie, grillowanie warzywa, ryby oraz mięsa, na czele z „kuru kute”. Powrót do hotelu na kolację i nocleg.

 

8 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Edirne, dawnego Adrianopola. Ostatnie spojrzenie na piękną turecką architekturę. Zwiedzimy jeden z najpiękniejszych meczetów tureckich, dzieło słynnego architekta Sinana: Selimiye Camii. Po zwiedzaniu czas wolny na zakupy na uroczym, kameralnym bazarku znajdującym się w podziemiach meczetu. Jeśli ktoś nie zdecydował się na zakup tureckich specjałów, to będzie miał ku temu ostatnią okazję. Wyjazd w kierunku granicy turecko – bułgarskiej. Przejazd przez Bułgarię do Serbii. Krótki postój na kolację (płatną indywidualnie) w zajeździe na terenie Serbii. Kontynuacja przejazdu przez Serbię.

 

9 dzień:
Przejazd przez Węgry i Słowację do kraju. Przyjazd do Polski w godzinach popołudniowych.

 

UWAGI:

 

Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych, Bielska – Białej i Cieszyna.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na cele programowe. Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach turystycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
WAŻNE INFORMACJE WIZOWE:

 

Aktualne przepisy wizowe do Turcji

 

Uprzejmie informujemy, że od dnia 11 kwietnia 2014 r. zmieniają się przepisy dotyczące otrzymywania wiz do Turcji.

 

Turecką wizę turystyczną dalej będzie można uzyskać formie naklejki przy wjeździe do Turcji, ale od 11 kwietnia 2014 r. koszt wizy będzie wynosił 25 EUR lub 30 USD.
Dotychczasowa cena wizy tj. 15 EUR lub 20 USD będzie stosowana jedynie w przypadku ubiegania się o wizę elektroniczną za pośrednictwem portalu systemu E-visa (https://www.evisa.gov.tr) płatne kartą kredytową. W najbliższym czasie strona ma być udostępniona w polskiej wersji językowej. Możliwe będzie również płacenie kartami kredytowymi innymi niż Visa i Mastercard oraz kartami debetowymi .
Jednocześnie oferujemy możliwość wykupienia wizy elektronicznej za pośrednictwem biura TANGO TOUR Usługa ta będzie dostępna zarówno dla nowych, jak i już dokonanych rezerwacji.
E-wiza jest oferowana jako dodatkowa usługa w cenie 85 PLN brutto/osobę. Cena za wizę doliczana będzie do rezerwacji do każdej z osób.

 

Klienci, którzy chcą wykupić e-wizę za pośrednictwem TANGO TOUR proszeni są o opłacenie tej usługi oraz przesłanie na adres email: tangotour@tangotour.com.pl
adresu zamieszkania, skanu paszportu, miejsca urodzenia oraz imion obojga rodziców.

 

Wizy elektroniczne uczestnicy będą otrzymywać podczas imprezy w autokarze.

 

UWAGA: Na 4 dni przed datą rozpoczęcia wycieczki opcja wykupienia wizy za pośrednictwem TANGO TOUR nie będzie dostępna.

 

Przypominamy, że obywatele Polski podróżujący do Turcji zobowiązani są do wykupienia wizy oraz muszą posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty końca ważności wizy. Wiza ważna jest przez 180 dni od daty pierwszego przekroczenia granicy i upoważnia do wielokrotnego wjazdu i pobytu na terenie Turcji (maksymalnie 90 dni). W paszporcie musi pozostać minimum jedna wolna strona w celu uzyskania wizy wjazdowej.

 

Dodatkowe informacje na temat wiz turystycznych dla obywateli RP można uzyskać na
stronie http://www.turcja.org.pl/page/11/44.

 

Godziny wyjazdów

Miasto Zbiórka Wyjazd na imprezę Dopłata
Bielsko Biała ul. Warszawska dolna płyta dworca PKS 08.00
Częstochowa – realizowane przy min. 6 osób Parking przy McDonald’s ul. Drogowców, przy trasie DK1 kier. Warszawa 05.30 50 PLN
Gliwice – realizowane przy min. 6 osób ul. Rybnicka 159 (przy drodze nr 78), parking za stacją Shell 06.00 25 PLN
Katowice Dworzec PKS Piotra Skargi 06.45
Kraków – realizowane przy min. 6 osób ul. Reymonta 22 parking dla autokarów przy wejściu do hali „TS Wisła” 05.30 50 PLN
Leszno – realizowane przy min. 6 osób Al. Konstytucji 3 Maja parking przy hali Trapez (z tyłu hali) 01.30 125 PLN
Łódź – realizowane przy min. 6 osób Dworzec PKP Łódź Kaliska – parking przed wejściem głównym dojazd ul. Karolewską 03.15 75 PLN
Opole – realizowane przy min. 6 osób parking pzry skrzyżowaniu ulic 1 Maja i Duboisa za sklepem Biedronka 05.00 50 PLN
Piotrków Trybunalski -realizowane przy min. 6 osób ul. Dworska 4 stacja benzynowa Orlen przy zjeździe do miasta z trasy DK1 04.00 75 PLN
Poznań – realizowane przy min. 6 osób ul. Dworcowa ,parking przy Dworcu Letnim na dojeżdźie 00.05 150 PLN
Radomsko – realizowane przy min. 6 osób Stobecko Szlach. stacje benz. przy DK1 :kier. Warszawa- czerwona-Orlen, kier.Katowice-zielona AS 04.45 50 PLN
Sosnowiec – realizowane przy min. 6 osób ul. Kresowa 2 obok stacji Shell i Mc Drive’a 06.20 25 PLN
Warszawa – realizowane przy min. 6 osób Aleje Jerozolimskie 144 Dworzec Zachodni; peron 13 01.00 100 PLN
Wrocław – realizowane przy min. 6 osób Dworzec PKS ul. Sucha stanowisko IV,V 03.30 100 PLN
 

Atrakcje:

 

– Iskender Kebab i ayran – Herbata jabłkowa i chałwa – Kasztany, lokum i baklawa – Aslan sütü – lwie mleko – Gozleme, lachmacun – Targ rybny i balik ekmek

Zapraszamy do kontaktu w sprawie oferty.

+48 606 561 257

biuro@columbiatravel.pl

Columbia Travel
ul. Wojska Polskiego 25
18-400 Łomża